• ergonomische oplossingen
  • webshop
  • persoonlijk advies
  • coaching & training
  • pijnvrij en vitaal werken

STA-BUREAU ONDERZOEK

Sta-bureaus zijn uitgegroeid tot populaire items onder werknemers die dagelijks in kantooromgevingen werken. Het zijn niet slechts hipsters of gezondheidsfanaten die zich aangetrokken voelen tot dit soort items. Mensen over de hele wereld willen het tegenovergestelde van de hele dag zitten.

Maar...

is staan het tegenovergestelde als het om gezondheid gaat?

 

STA-BUREAU ONDERZOEK
Het European Journal of Preventative Cardiology (2017) publiceerde een onderzoek waaruit bleek dat 6 uur per dag staan ​​in plaats van zitten, gewichtstoename kan voorkomen én kan helpen bij het kwijtraken van de kilo's. Men schat dat een persoon van 65 kilo met deze routine 54 extra calorieën per dag kan verbranden.

In tegenstelling tot het bovengenoemde onderzoek, ontdekte een studie die werd gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology, dat personen die lange perioden per dag stonden, tweemaal zoveel risico liepen op het ontwikkelen van hartaandoeningen. Wacht, wat? Dus, is het gebruik van een sta-bureau op het werk alles waar het om draait? We gaan dieper in op de voordelen en risico's van het gebruik van een sta-bureau en lossen dit debat op.

 

GEWICHTSWINST & OBESITAS
Zoals we al hebben vermeld, zijn er onderzoeken die hebben aangetoond dat staan ​​op het werk een mogelijkheid biedt om controle te houden en gewicht te verliezen in plaats van de hele dag te zitten. Hoe realistisch is dit? Een artikel van Rebecca Greenfield had een brutaal antwoord, waarin stond dat personen die sta-bureaus gebruikten tot 10 kilo konden verliezen "zolang je maar 4 jaar niet gaat zitten".

Als het je belangrijkste doel in het leven is om meer calorieën te verbranden om echt af te vallen, dan is het niet de oplossing om van een stoel naar een sta-bureau over te schakelen.

 

RUGPIJN
Ja, er is een hoop klinisch onderzoek uitgevoerd met betrekking tot lage rugpijn veroorzaakt door langdurig zitten. Als de wervelkolom gedurende een lange periode in een onnatuurlijke houding wordt samengedrukt, kan dit leiden tot zenuwbotsing, degeneratie of uitglijden van de wervelschijven (hernia's) en andere ongewenste veranderingen in de rug die pijn in de rug, heupen, benen, schouders en nek.

Sta-bureaus bieden een gemakkelijke oplossing voor rugpijn die verband houdt met zitten. Gebruikers hebben de mogelijkheid om de compressie van de wervelkolom te verminderen omdat uw onderlichaam de belasting deelt. Bij correct gebruik kan een sta-bureau de algehele houding verbeteren.

 

HARTZIEKTE
Herinner je onze kleine opmerking over het verdubbelen van het risico op hartziekten voor degenen die langdurig staan? Niet iedereen deelt die mening, aangezien onderzoekers een tijdje geleden hartaandoeningen in verband brachten met langdurig zitten. Er is één onderzoek uitgevoerd onder deelnemers die als buschauffeur werkzaam waren en door de aard van hun werk gewend zijn de hele dag te zitten. Busconducteurs die de hele dag stonden, in tegenstelling tot hun collega's die zaten, bleken de helft van het risico te lopen op overlijden door hartaandoeningen.

 

INSULINE-RESISTENTIE
Studies hebben aangetoond dat werknemers die langdurig zitten een hoger risico lopen op wat "insuline-resistentie" wordt genoemd. Met andere woorden, hun lichaam is minder in staat glucose af te breken, wat het scenario is dat u ziet bij diabetes type II. Als insuline glucose niet meer kan afbreken, ervaart het individu een bloedsuikerspiegel die nadelige gevolgen voor de gezondheid kan hebben.

Bij een onderzoek waren 10 deelnemers betrokken die kantoorbanen hadden. De deelnemers werden gescheiden in de gebruikelijke experimentele en controlegroepen. De resultaten toonden aan dat deelnemers in de experimentele groep die 180 minuten na de lunch stonden, de bloedsuikerspiegel met 43% verminderden in vergelijking met de controlegroep. Beide groepen deden evenveel fysieke bewegingen en passen in het kantoorgedeelte, maar de deelnemers aan de experimentele groep waren de enigen die deze periode direct na de lunch bleven staan.

Een aanvullende studie toonde aan dat 23 kantoormedewerkers die de hele dag om de 30 minuten afwisselden tussen staan ​​en zitten, de bloedsuikerspiegel met 11,1% verlaagden. Zelfs af en toe staan ​​in plaats van een staande marathon uit te voeren, heeft voordelen voor uw bloedsuikerspiegel.

 

TOEGENOMEN PRODUCTIVITEIT
Doordat je de hele dag staat, vergroot je automatisch je alertheid. Staan vereist het gebruik van meer bloedcirculatie en ademhalingen waardoor er meer zuurstof naar je hersenen kan stromen. Als resultaat ervaar je een verhoogde concentratie. Wat vertelt het onderzoek ons? Welnu, het blijkt dat sta-bureaus de werkproductiviteit niet noodzakelijkerwijs verbeteren. Uit een onderzoek onder 60 jonge kantoormedewerkers die 4 uur per dag een sta-bureau gebruikten, bleek dat deze verandering in routine geen invloed had op het aantal getypte tekens per minuut of typfouten.

Ondanks het gebrek aan bewijs voor een betere arbeidsproductiviteit, zijn er toch enkele pluspunten waarmee rekening moet worden gehouden. Uit een onderzoek van 7 weken bleek dat deelnemers die sta-bureaus gebruikten, minder vermoeidheid en stress rapporteerden in tegenstelling tot deelnemers die de hele werkdag zaten. Bovendien meldde 87% van die deelnemers zowel "meer kracht en energie".

 

RISICO OP DOOD
Dit klinkt altijd zo donker en overdreven, maar geloof het of niet, onderzoekers wijten ook het risico van vroegtijdig overlijden aan langdurig zitten. Vanwege een verhoogd risico op levensveranderende diagnoses zoals hartaandoeningen en diabetes type II door de hele dag te zitten, is dit niet echt verrassend nieuws.

Een studie toonde aan dat personen die hun zittijd met 3 uur per dag verkorten, hun levensverwachting met 2 jaar kunnen verlengen. Het is niet veel in het grote geheel van dingen, omdat er zoveel manieren zijn waarop mensen kunnen sterven, maar het laat zien dat sta-bureaus de mogelijkheid bieden om het risico op vroegtijdig overlijden te verminderen.

 

CALORIEËN VERBRAND ZITTEN VERSUS STAAN
Zoals eerder vermeld, bieden sta-bureaus de mogelijkheid om tijdens de werkdag calorieën te verbranden. Benadrukt moet echter worden dat een sta-bureau niet de universele oplossing is om gewicht te verliezen of om trainingsregimes te vervangen. Als je iemand bent die een merkbare hoeveelheid gewicht wil verliezen, overleg dan met een arts en/of voedingsspecialist. Om calorieën te verbranden voor enorm gewichtsverlies, moet je je hele levensstijl opnieuw vormgeven, inclusief uren buiten het werk.

 

LANGDURIGE STAANDE GEVAREN
Nu we de voordelen van sta-bureaus hebben opgefrist, gaan we de potentiële gevaren bespreken. Curtin University in Australië heeft in 2017 een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van sta-bureaus op het werk onder 20 volwassen werknemers. De resultaten toonden aan dat sta-bureaus een negatieve invloed hadden op de gezondheid en productiviteit. Gebruikers meldden problemen zoals vermoeidheid, spierpijn en zwelling van de onderste ledematen nadat ze tot 2 uur lang op de computer hadden gewerkt vanachter sta-bureau.

Deze studie is natuurlijk klein en onderzoekers stellen niet dat sta-bureaus voor iedereen een vreselijk idee zijn. De bevindingen tonen alleen maar aan dat er een andere kant is aan sta-bureaus waarover moet worden nagedacht.

 

GIDS VOOR HET GEBRUIK VAN EEN STA-BUREAU
Net als bij een bureaustoel zijn er verkeerde manieren om een ​​sta-bureau te gebruiken. Er zijn drie leidende principes om een ​​sta-bureau correct te gebruiken voordat je fulltime gebruik tijdens jouw werkdag implementeert.

- BEGIN GELEIDELIJK
Als je niet gewend bent om voor langere tijd te staan ​​(of zelfs te sporten), hoef je niet te verwachten dat je onmiddellijk staand kunt werken. Gewend raken aan een sta-bureau lijkt veel op trainen voor een marathon. Als je te snel te veel doet, krijg je alleen vermoeidheid, gewrichts- en spierpijn en zwelling. Dan wil je nooit meer een sta-bureau proberen. Let dus meerdere keren op, begin langzaam en werk je er steeds iets langer aan.

- MAAK EEN STA SCHEMA
Als je moeite hebt om bij te houden hoe vaak je wisselt tussen zitten en staan, maak dan een mentaal of fysiek schema. Verhoog geleidelijk je statijd terwijl je doelbewust zitpauzes neemt. De hele dag staan ​​zonder te bewegen is net zo erg voor je lichaam als de hele dag zitten, dus zorg ervoor dat je je bewegingen afwisselt.

- BEPERK DE STAANDE TIJD
Zoals we al eerder hebben gezegd, maak er geen marathon van! Er is absoluut geen reden om 6-8 uur per dag achter elkaar te staan. Volg jouw schema dienovereenkomstig en stel redelijke doelen voor jezelf.

 

HET VONNIS
Nu komen we tot het oordeel van dit grote debat: is de hele dag staan ​​beter dan zitten?

Het meest clichématige antwoord dat de mens kent: het hangt ervan af.

De hele dag staan ​​en overdrijven kan in feite net zo slecht voor je zijn als de hele dag aan je bureau zitten. Als je het goed doet, kan het gebruik van een sta-bureau je enorme gezondheidsvoordelen bieden.

Onthoud dat sta-bureaus niet voor iedereen een go-to-optie zijn. Als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt die worden geagiteerd door langdurig staan, raadpleeg dan eerst je arts. Dergelijke aandoeningen zijn onder meer slechte knieën of heupen, rugpijn bij staan ​​in plaats van zitten, hartaandoeningen, astma, podotherapeutische aandoeningen (voeten), duizeligheid, bloeddruk onregelmatigheden, enz.

Praat met je vrienden en collega's en weeg de voor- en nadelen af ​​om te zien of een sta-bureau geschikt voor jou is.