• ergonomische oplossingen
  • webshop
  • persoonlijk advies
  • coaching & training
  • pijnvrij en vitaal werken

Waarom alleen een sta-bureau niet de oplossing is

Een van mijn favoriete mediavriendelijke uitdrukkingen is: "Zitten is het nieuwe roken". Het is dé slogan die door gezondheidswerkers wordt gebruikt om onze zittende, technologiegedreven levensstijl de schuld te geven van onze houdingsproblemen.

Het is een echte uitdrukking. Zitten maakt ons lui. We huiveren, we kruisen onze benen, we vallen onder een computer omdat we moe worden van zitten.

Natuurlijk zijn er biomechanische uitdagingen bij het zitten, zoals: gedeactiveerde bilspieren (bilspieren), zwakte en beklemming in de heupbuigers, minder dynamische spanning in de kuiten en meer eisen aan het bovenlichaam om gegeneraliseerde heupzwakte te compenseren.

Dus de markt zag hier natuurlijk een kans ... we laten iedereen staan! Sta-bureaus zijn een ware rage geworden, waarbij bedrijven duizenden dollars in rekening worden gebracht om de werkplek van elke werknemer te upgraden ten koste van ergonomisch verantwoord.

Ik hoor het bijna elke dag ... zijn sta-bureaus beter?

Kort antwoord…. JA.

Lang antwoord ... Niet echt.

Mijn JA-verklaring is gebaseerd op het feit dat ja, een sta-bureau waarde kan toevoegen aan het lichaam door de heupen beter te belasten, de beperking op de bilspieren weg te nemen en meer bloed door het systeem te laten stromen.

Echter (en dit is echter een grote), urenlang stilstaan ​​heeft zijn eigen problemen. Buigen van het bovenlichaam komt nog steeds veel voor bij een sta-bureau. De positie en plaatsing van een toetsenbord kan nog steeds nek- en rugpijn veroorzaken (oefen hoe gemakkelijk het is om te ‘voorgevoelens’, zelfs als u staat).


Het is normaal dat u uw heupen naar voren duwt wanneer u aan een staand bureau werkt, waardoor u 'terugzwaait'. Deze specifieke houdingsafwijking kan disfunctie in de schouders veroorzaken, waardoor opnieuw spanning in de nek en bovenrug ontstaat.

Dus wacht, wat is de oplossing voor het probleem als staande bureaus maar een deel van het probleem oplossen?

Dit is een enorme vraag. Een vraag die moeilijk te beantwoorden is, want aan het eind van de dag is er geen perfecte oplossing voor het feit dat je baan, je levensstijl en je technologie hieraan hebben bijgedragen om fysiek nog steeds naar een computerscherm te staren. Aan het eind van de dag is het probleem hier dat onze lichamen zijn ontworpen om er regelmatig LADING en VRAAG op te plaatsen.

We zijn ontworpen om te hurken, buigen, tillen, lopen, klimmen, duwen, trekken en dragen van ons voedsel, onze kinderen, onze woning. We zijn ontworpen voor handarbeid.

Dus wat gebeurt er nu ons dagelijks leven niet meer overeenkomt met hoe ons lichaam is ontworpen? Het is duidelijk dat er een ongelijkheid is die ongekende niveaus van musculoskeletale pijn en disfunctie veroorzaakt ... hoe lossen we dit op?

Hier zijn enkele ideeën:

Ga je gang en investeer in een zit / sta-bureau en wissel de hele dag af. Op deze manier krijgt het lichaam gedurende de dag verschillende eisen en sta je niet voor langere tijd op een gegeven moment.
Zorg voor beweging gedurende de dag die de juiste spieren aan de achterkant (achterkant) van het lichaam activeert. Maak er een gewoonte van om de trap op en af ​​te lopen en de hele dag door tijdens de pauze houdingsoefeningen te doen.
Gebruik tijdens het zitten een stoel zoals een Ergo-stoel om meer beweging in uw zittijd te krijgen.
Train dagelijks. Ren of wandel, klim of fiets niet alleen. Probeer houdingsvriendelijke oefeningen te integreren die multiplanaire, meervoudige gewrichtsactiviteiten omvatten en oefeningen die de achterste ketting van het lichaam (kuiten, hamstrings, bilspieren, kuiten) aangrijpen. 
Er is werk en toewijding voor nodig om de ongelijkheid te bestrijden tussen wat ons lichaam is ontworpen om te doen en wat ons lichaam dagelijks moet doen. Stationair zitten of staan ​​moet worden beschouwd als een "sport", waarvoor dagelijkse "crosstraining" nodig is om ons te helpen gezond te blijven tijdens deze sportieve activiteit.

Team Vitaliteit @ Work